kindercoach Groningen

De kindercoach – meer dan een ‘juf”

Al lange tijd had ik de wens om meer dan ‘’alleen maar juf” te zijn. Toen ik een aantal jaren geleden zelf bij een coach zat, ging het vuurtje voor kindercoaching in mij branden. Als leerkracht in het speciaal onderwijs houd je je vooral bezig met het onderwijsvak, het coachen van kinderen doe je minder. En ik spreek uit eigen ervaring, coaching is minstens zó belangrijk!

Toen ik zelf een coach had, heb ik daarom de stap gezet om me te specialiseren als kindercoach. Ik heb de opleiding gedaan magie voor kindercoaching en ben in 2019 gestart met een eigen praktijk. Lees hieronder het belang van kindercoaching en mijn motivatie, maar eerst: pesten.

Vier jaar pesten en waar dat toe leidt

Op de basisschool ben ik vier jaar lang behoorlijk gepest. Als je als kind gepest wordt, doet dat iets met je. Het vermindert je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde, het belemmert je in je ontwikkeling. Ik hield altijd rekening met de ander en dat ging ten koste van mezelf. Als kind was ik onzeker en cijferde mezelf weg en vond ik mezelf niet de moeite waard.

Bijna alles zag ik negatief. Mijn overtuigingen waren: “Ik ben lelijk”, “Ik hoor er niet bij” en “Ik ben dom”. Deze overtuigingen hadden een sterke invloed op mijn gedrag en gevoel. Dit zorgde ervoor dat het een tijd duurde voordat ik zelfvertrouwen kreeg en me ging ontwikkelen. Was er in mijn schooltijd maar een kindercoach geweest! Tegenwoordig zijn er gelukkig kindercoaches, die ouders en kind kunnen ondersteunen.

Wat doet de kindercoach

Als coach stimuleer ik de creativiteit bij het kind, door spel, door te praten òf door actief te zijn in de natuur. Ik luister naar het kind en neem haar/hem serieus. Doel is dat het kind zichzelf beter leert kennen en waardering ontvangt voor wat hij doet.

Coaching van het kind draagt bij aan een positieve boost bij je kind. Voorafgaand aan coaching, bespreek ik met de ouders het coachtraject: de hulpvraag die ouders en het kind hebben, de doelen van coaching en mijn werkwijze. Tot slot: mijn motivatie.

Waarom ik kindercoach ben

Omdat ik zelf niet gecoached werd en zie hoe belangrijk dit kan zijn voor kinderen, ben ik zelf gaan coachen. Daar waar ouders vastlopen en hulpvragen hebben zal ik meedenken en mijn kennis en kunde aanreiken.  Samen gaan we ontdekken wat wel werkt. We gaan kijken welke eigenschappen van het kind we kunnen benutten om weer positief verder te gaan.

Het is natuurlijk best lastig om in deze hectische tijd vader of moeder (of allebei) te zijn. Je kunt als volwassene nog zulke sterke kanten hebben, het vader- en/of moeder-zijn vraagt veel! Denk aan werk en scholing, scheiding, sport, schoolactiviteiten, studie, et cetera. Naast het ouderschap zijn er zovéel andere dingen die ons leven beheersen. Om naast de hectiek van het ouderschap te ontspannen, geef ik ook reiki.

Voordelen kindercoaching door MOEVE:

  • het ontwikkelen van zelfvertrouwen en eigenwaarde bij het kind
  • levenservaring als moeder van 2 kinderen
  • 20 jaar ervaring als leerkracht in het speciaal onderwijs
  • gecertificeerd kindercoach
  • voortdurende bijscholing en specialisaties

©moeve